Začíná jaro

Zdravíme, dlouho jsme se neozývali. To my víme. Omlouváme se, ale smrkali jsme a kašlali. Někdy nám nebylo doopravdy moc dobře. Odnesli jsme to nejen my, ale i naši průvodci. Snad už ten “mor” slunéčko vyžene!!! A Zemi i nás probudí… Je načase.

Nedávno část z nás prožila hravé dopoledne.. Teda byl to nápad Tondy, že uděláme dopoledne deskových her. Jeho nápad se nám líbil. A tak jsme společně do toho šli. Většinu her jsme si vyrobili sami. Zajistili jsme pro všechny občerstvení. Suroviny na palačinky a další jsme si nakoupili v místní prodejně. Někteří k tomu napsali příspěvek do časopisu, který byl u příležitosti her vydán.

Když začalo nad Hůrou pořádně svítit Slunce, vydali jsme se společně do přírody na “Jarní toulání”. Každá skupina si našla své místo a zkoumala, co je v lese, u potoka, na louce či u rybníka nového. Poznávala přírodní společenstva, jak se s jarem místo probouzí. Starší se zabývali jarními pracemi. Upravovali kompost. Byl doopravdy živý. Někdo si nasbíral domů žížaly. Půjde prý na ryby.

V jedné skupině se věnovali netradičnímu umění. Na staré diáky doplňovali barvy či přírodní materiály a pak si vytvořené obrazy promítali. Někdy stačí náhoda a je to! U starších probíhá otevřená konference Česko 2017. Zkoumáme obraz a paměť české kotliny.

Jaro je také také spojeno s ptačím zpěvem, někteří ze starších se seznamovali s různými ptačími druhy. Už se těšíme, až vyrazíme do terénu. Někteří z nás mladších si vysadili s příchodem jara každý svou rostlinku, kterou musí opatrovat, aby z ní něco vyrostlo. Každý den je zalévají a pozorují. Tak uvidíme, co z toho bude..

Také u nás probíhají čtenářské dílny. Každý má knížku, která ho zajímá a tiše si čte. Jsem zvědav, co si kdo vybral, až o tom něco poví nebo nakreslí.

U nejmenších mají živou rybičku v akváriu. Pozorují ji, zaznamenávají, jak se chová a hledají o ní informace. Měla by o tom pak vzniknout knížka “život rybičky”.

Taky jsme my mladší nakoupili různé suroviny: colu, ocet, sodu, prášek do pečiva, citrónovou šťávu, vejce… a zkoumali, co se stane když… Byl to takový “alchymistický den”, ale zlato se nám bohužel vyrobit nepovedlo. Snad příště.

Blíží se velikonoce. Vyrobili jsme Morenu a vynesli jsme ji ze vsi a s ní, doufáme, i všechen “mor”, který nás letos tolik obtěžoval. Nesli jsme ji za zpěvu a hudby, spálili ji a hodili do potoka. Snad už bude pokoj… Možná se u nás objeví i líto s vejdumkama a s ním i život a zdraví.

Prý se k nám do hodin chystá nějaká návštěva ze zahraničí. Ale to vám napíšeme, až budeme vědět více. Těšíme se na nové kamarády. Mají přijít do našich skupin a někteří jdou do školy úplně poprvé. Tak jsme zvědaví, jací budou. Zatím ahoj z “Pod Hůry” a ať se daří. Klidně přijďte mezi nás pobejt a okouknout, jak to “Pod Hůrou” děláme…