Učebna a videoschůzky od Googlu: 7 tipů a rad k online výuce pro žáky i rodiče

Od listopadu se potkáváme ve virtuální učebně Google Classroom

Vítáme Vás u návodu pro uživatele nástrojů ke vzdálené výuce se sadou Google Suite pro školy. Společně jsme zvládli prvotní krůčky. Pojďme si teď shrnout základy a nejčastější technické nástrahy 🙂 Také se podíváme na pár vychytávek, díky kterým si balíček nástrojů od googlu získal oblibu žáků i učitelů po celém světe.

Náhled učebny se zapsanými kurzy

1. Přihlášení přes školní účet

Pokud nejste přihlášeni do školního účtu (údaje ze zprávy na škole online), navštivte tento odkaz (doporučujeme přidat do záložek). Pokud u googlu používáte i osobní účet, nezapomeňte si v pravém horním rohu přepnout školní účet, jinak se vám nezobrazí zapsané kurzy.

Přihlašovací okénko

2. Po přihlášení

S učebnou už si většina z vás rozumí, ale víte, jak můžete poslat učiteli soukromý komentář nebo email?

3. Úkoly a kalendář

S úkoly to zatím nebudeme přehánět, ale určitě je dobré vědět, jak si zachovat přehled 🙂

4. rozvrh s videoschůzkami

Na stránce s rozvrhem pro svůj ročník (přejít na rozcestník) mají žáci uložené všechny potřebné odkazy na videoschůzky. Opět si zkontrolujte, že máte přihlášený správný účet, obzvlášť v aplikaci google meet na mobilních zařízeních, jinak Vás odkaz nepřesměruje správně.

Ukázka rozvrhu s odkazy na videoschůzky

5. schůzky přes Google meet

6. maily a chat [čti: čet :)]

Balíček google Suite jsme zvolili také k usnadnění komunikace s učiteli i se spolužáky. Ať už jste v kterékoliv aplikaci googlu, stačí kliknout na mřížku v pravém rohu:

nabídka dalších aplikací

Z této nabídky můžu přejít třeba do své emailové schránky (Gmail). Na levé straně uvidíte prostor pro “četování”, můžete si se spolužáky vytvářet místnosti: (pokud neznáš kontakty na spolužáky, napiš adresu s číslovkou své třídy + @podhurou.cz …např. 9@podhurou.cz nebo napiš jméno a příjmení osoby, kterou vyhledáváš). Rovněž si můžete posílat vlastní odkazy/pozvánky na videohovor:

7. kontakty na vyučující

…najdete po kliknutí na tlačítko:

To je pro tentokrát vše, neváhejte se na nás obrátit s případnými otázkami 🙂
info@podhurou.cz