Školní reportér: strom zvaný Knížkovník

Vítáme Vás u nového občasníku s krátkými rozhovory a reportážemi z prostředí naší malé podkrkonošské školy. V první epizodě si povídáme s naší asistentkou pedagoga Lucií Jiřičkovou, která se díky svým zkušenostem se správou obecní knihovny v Čisté u Horek ujala role knihovnice i u nás ve škole.

Vstup do školní knihovny nově zdobí Tvá malba majestátního stromu takřka v životní velikosti. Co strom ve vztahu ke knihovně představuje?

Strom zvaný “Knížkovník”, který žáky láká ke vstupu do školní knihovny, čeká, až si čtenář přečte vybranou knihu a stručně se podělí s ostatními o zážitky právě přečteného díla formou malého lístečku, který si na strom sám umístí.

Které knížky ze školní knihovny jsou mezi žáky neojblíbenější?

Mezi nejoblíbenější autory knih, které se u nás v knihovně dlouho nezdrží, patří Jules Verne, John Ronald Reuel Tolkien, Jaroslav Foglar, Zdeněk Jirotka, Kipling Rudyard. Ale velký zájem je znát i v případě encyklopedií, knížek o vědě a technice, vše o vesmíru, žánru “udělej si sám” a třeba pokusů.

Nachází se v naší knihovně také tituly v cizích jazycích?

Zatím je možné půjčit si časopisy psané v anglickém jazyce.


Máš oblíbené literární žánry a autory/ky, ke kterým se vracíš nejraději?

Knížky, které si přečtu ráda já, jsou třeba od Simony Monyové, dále vše o józe, bylinkách, ale i knihy o jídle a pečení. 🙂

Jakou knížku si nejvíce pamatuješ ze svých školních let?

Kniha ze školních let? Babička od Boženy Němcové. 🙂


A na závěr, jaké plány máš se školní knihovnou do budoucna?

Plánem je třeba propojení školní knihovny s obecní knihovnou, kde si mohou čtenáři bezplatně vypůjčit knihy z výměnného fondu Semily, nebo si nějakou objednat dle vlastního výběru.

Děkujeme Lucii Jiřičkové za milý a informativní rozhovor z prostředí útulné, stále se rozrůstající knihovny.