(Animace) Mise na Mars: úspěšných sedm minut hrůzy v podání sondy Perserverance

NASA Perserverance (Vytrvalost), průzkumník americké vesmírné agentury NASA, úspěšně přistál na povrchu Marsu ve čtvrtek pár minut před 22. hodinou SEČ . Sonda k naší sousední planetě putovala šest a půl měsíce. Závěrečný manévr byl o to náročnější, že sonda místo zaparkování na oběžné dráze přistávala přímo z přeletové trajektorie.

Série několika tisíc automatizovaných přistávacích manévrů, během které jediné selhání mohlo vyústit v neúspěch mise, se také nazývá „Sedm minut hrůzy“. Důvodem, proč vědcům z NASA nezbývalo, než v napětí čekat na výsledek, je skutečnost, že signály z řídícího centra putují k povrchu Marsu celých 12 minut. Do 7 minut trvajícího procesu přistání tak nebylo možné zasáhnout.

Co je předmětem zkoumání sondy Perserverance?

Kráter, ve kterém sonda započala svou průzkumnickou misi, se nazývá Jezero. Před 3,5 miliardami let se zde vyskytovala voda. Pokud na Marsu někdy existoval život aspoň ve formě mikrobů, právě zde se nabízí největší příležitost pro nalezení jeho stop.

Mezi zařízení, která se sondou přicestovala na Mars, patří malá helikoptéra Ingenuity (Vynalézavost). Vůbec poprvé tak může dojít k dálkově ovládanému letu na jiné planetě. Další zařízení zase dokáže v malém množství přeměnit oxid uhličitý na kyslík. Hlavním úkolem pro další mise bude vyzvednutí nasbíraných vzorků k analýze na Zemi. Pokud půjde další vývoj podle plánu, mohla by vůbec první raketa z rudé planety odstarovat v roce 2031.