Obnovení prezenční výuky na 2. stupni ZŠ a otevření mateřské školy od 3. května 2021

Výuka na 2. stupni od 3. května 2021. V rotační výuce pokračuje i 1. stupeň,
mateřská škola obnoví provoz bez omezení

Ve čtvrtek 29. dubna 2021 vláda ČR na základě poklesu nových týdenních případů nákazy covidem-19 přidala Liberecký kraj na seznam krajů, ve kterých se od pondělí 3. května 2021 obnovuje rotační prezenční výuka na 2. stupni ZŠ. V prvním týdnu ve škole přivítáme žáky 6. a 8. třídy, žáci 7. a 9. třídy se do 10. května vzdělávají distančně. Mateřská škola se od 3. května vrací k plnému provozu, bez roušek a testování.

Testování už pouze na základní škole

Osobní přítomnost na prezenční výuce bude podmíněna negativním testem na přítomnost COVID-19. Testování bude probíhat v pondělí a ve čtvrtek ráno ve vyhrazených prostorách a oddělených skupinkách. Ke změně dochází na 1. stupni ZŠ, kde se bude dále testovat pouze jednou týdně.

Jak bude testování probíhat?

“Není třeba se ničeho bát. Do sliznice testovaného se nedostane žádná cizí látka, stěr se provádí ničím nenapuštěnou vatovou tyčinkou. Test je neinvazivní, odběr samotný a manipulace s testem je velmi snadná a hlavně rychlá – výsledky jsou do 15 minut.”

Kdo se testovat nemusí?

  • Testování se netýká dětí a žáků navštěvujících školu za účelem individuální konzultace nebo individuální prezenční výuky.
  • Testování se neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID-19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace a karantény a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Tuto skutečnost musí osoba prokazatelně doložit.
  • Pokud žák nebo zákonný zástupce předloží potvrzení o negativním testu z odběrového místa (do 48h po testování), nemusí být žák ve škole testován

Ochrana dýchacích cest

Ačkoliv se to může zdát neintuitivní, i přes plánované testování se nadále vyžaduje nošení roušek. Citujeme ze stránek MŠMT o testování:

Důležité: Uvědomujeme si, že citlivost těchto testů není dokonalá. Přesto dokážou zásadním způsobem snížit pravděpodobnost nákazy ve škole. Každý zachycený případ pomáhá. Testování neznamená 100% ochranu! I nadále je nutné dodržovat ostatní režimová opatření.

Zdroj informací: https://testovani.edu.cz/