Den Země: inspirace a výzvy pro žáky

Opět se můžeme radovat ze slunečného jarního počasí, proto jsme pro Vás ku příležitosti mezinárodního Dne Země ve spolupráci s pracovištěm ekologické výchovy Správy Krkonošského národního parku připravili řadu venkovních aktivit a výzev. Nezapomeňte na dobrou obuv, fotoaparát nebo notes na kreslení a nechte se inspirovat malými atlasy a letáky, které pro vás vytvořil KRNAP. Pokud doma najdete jednorázové rukavice, budou se hodit pro odklizení drobného odpadu, který před námi v přírodě odhodili lidé lhostejní a nepozorní. My tak za sebou aspoň zanecháme přírodu ještě o něco čistší, než jaká byla před naší návštěvou. Kromě toho můžete zachránit hmyz a drobné savce, pro které mohou být hladké vnitřní povrchy PET lahví i ostré hrany plechovek osudné.

Pidiatlasy toho, co právě kvete (pro zvětšení náhledu klikněte na obrázek)

Jarní květiny
Dřeviny s jehnědami
Stromy a keře

Klíče k určování

Frotáž: vytvořte si atlas kůry

Tak, jako se od sebe lidé liší otisky prstů, liší se stromy stejného druhu svojí kůrou. Je sice podobná, ale není stejná. Vyrobte si jednoduchý Hand-made atlas kůry stromů z vašeho okolí. Je to snadné a potřebujete k tomu jen voskovky, obyčejný kancelářský papír nejlépe formátu A4 a aspoň 4 ruce.

  1. Najděte si vzrostlý strom, pro začátek s hladkou kůrou –třeba buk, habr, smrk.
  2. Pokud nevíte, k jakému druhu strom patří, určete si druh třeba podle jednoduchého určovacího klíče dřevin (viz. výše ke stažení).
  3. Přiložte na kůru list kancelářského papíru tak, aby byl napnutý jako ubrus na stole.
  4. Voskovkou bez papírového obalu „na plocho” opatrně přejíždějte po papíru tak, že se na němzačne objevovat stejný vzor, jako má kůra.
  5. Udělejte otisky kůry více různých druhů stromů a tím si vytvořte Hand-made atlas kůry.
  6. Váš Hand-made atlas kůry nafoťte a pošlete na adresu mskalka@krnap.cz
  7. Nejpovedenější Hand-made atlasy oceníme něčím milým a pěkným 🙂
  8. Princip otisku (frotáže) si můžete vyzkoušet doma tužkou na minci nebo voskovkou na listu pokojové květiny s výraznou žilnatinou nebo na sušené lisované rostlince.
  9. Malé instruktážní video.

Postavte si hmyzí hotel

Nebo budku pro sýkorky

Výzva: pošlete nám fotky ze svého pozorování a tvoření

Na vaše fotky a kresby se těšíme kdykoliv během jara na adrese: info@podhurou.cz 🙂